Zorg en ondersteuning zijn brede begrippen. De zorg waarvoor we verantwoordelijk zijn, zijn de Jeugdwet, WMO en Participatiewet. Wij hechten eraan, dat alle mensen zo goed mogelijk kunnen meedoen. We moeten ons weerbaar maken. De zorg komt niet automatisch. Voor JessLokaal staan de inwoners centraal. Ondersteuners moeten niet denken vanuit aanbod van voorzieningen, maar denken vanuit de behoefte van de inwoner. De inwoner centraal stellen betekent dat we respect hebben voor de keuzevrijheid van de mens. Inwoners zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk. Zelfredzaamheid is het vertrekpunt. Waar dat niet lukt, zelfs niet met behulp van de eigen omgeving, ondersteunt de gemeente. Veel voorkomende vormen van ondersteuning zijn verstrekken van scootmobielen, rolstoelen, toekennen van taxivervoer en huishoudelijke ondersteuning, maar ook begeleiding. Dit moet goed gebeuren, er is hier nog een inhaalslag te maken. Het moet beter. JessLokaal vindt het ook belangrijk dat er naar de inwoner als geheel gekeken wordt. Niet alleen naar welke ondersteuning nodig is, maar ook hoe staat het met het sociale leven van deze persoon: wie gaat eens een keer biljarten met deze meneer of een spelletje doen met deze vrouw? Ook daar moet veel in geïnvesteerd worden de komende jaren.
Hier staan we voor: Niet rekenen vanuit budget, maar vanuit de inwoner Inwoner centraal en zorg op maat Mantelzorg en informele zorg ondersteunen Ruimhartig armoede- en minimabeleid Continue inzet om mensen in de bijstand aan het werk te helpen Aanpak bijstandsfraude Tegenprestatie voor een uitkering zien wij als een van de oplossingen Iedereen doet mee aan de samenleving en wordt op zijn verantwoordelijkheid aangesproken Overlast gevende personen moeten ondersteund worden om hun leven op orde te krijgen en tegelijkertijd moet overlast die ze veroorzaken bestreden worden Voldoende ondersteunende maatregelen om te voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien Burgerinitiatieven moeten gekoesterd en ondersteund Meer investeren in verhogen van de gezondheid van onze inwoners
Stimuleren kinderen om te gaan sporten, om motoriek te verbeteren. Hiervoor willen we ons aansluiten als proefgemeente voor het IJslandse model.
Volop inzetten op preventie in de jeugdhulp
Hieronder lees je de teksten waarom JessLokaal vindt dat we er voor elkaar zijn in ons verkiezingsprogramma.
Gezonder leven is ons gezamenlijk belang Er nog meer ingezet moeten worden op gezonder leven. Een ongezond leefpatroon komt voor in alle lagen van onze bevolking en zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunnen hiermee kampen. JessLokaal wil dat gemeente Schagen zich blijft inspannen om haar inwoners te bewegen gezonder te gaan leven. Zowel de huisartsenzorg als eerstelijnszorg staan onder druk. Er ontstaat (is al) een tekort aan huisartsen in Kop van Noord-Holland. Inzet is nodig om meer huisartsen naar onze regio te krijgen. Het Noordwest ziekenhuis moet blijven in Den Helder en Alkmaar, omdat deze ziekenhuizen van cruciaal belang zijn voor de zorg in onze regio. Daar moeten we ons sterk voor blijven maken.
We hebben zorg voor elkaar Ondersteuning door een professional of overheid is een groot goed. Het is geen middel tegen eenzaamheid. Zorg dat de drempel zo laag mogelijk is voor iemand om deel te nemen aan de maatschappij. Iemand ophalen is vaak effectiever dan meer activiteiten organiseren. Als JessLokaal zijn wij voorstander van wederkerigheid. Mensen die een uitkering ontvangen doen wat terug voor de maatschappij en leveren een tegenprestatie door het doen van vrijwilligerswerk binnen het verenigingsleven, de (ouderen)zorg, welzijn, openbare ruimte. JessLokaal ziet dit ook als een oplossing die bij kan dragen aan de gevolgen van de vergrijzing omdat het aanbod van vrijwilligers hiermee wordt vergroot. JessLokaal stimuleert de mogelijkheden van participatie voor ouderen in het arbeidsproces (ook na de officiële pensioengerechtigde leeftijd), in sport/bewegen en wat betreft het verenigingsleven (zowel deelnemen als vrijwilliger). Door participatie in het sociale leven blijven mensen langer zelfredzaam, hebben een groter sociaal netwerk en hebben hierdoor pas op een later moment formele zorg nodig.
Ruimhartig armoede- en minimabeleid Een groot deel van onze inwoners heeft te maken met armoede. Daar moet aandacht voor zijn en er moet wat aan gedaan worden. De beste remedie naar een beter leven is een betaalde baan. Een baan zorgt voor zelfvertrouwen, sociale contacten en haalt mensen uit een sociaal isolement. En bovenal zorgt een vaste baan voor vast inkomen. Waar mensen niet in staat zijn om werk te vinden, moet de gemeente een vangnet bieden. JessLokaal vindt dat er vooral geïnvesteerd moet worden in kinderen die in armoedesituaties opgroeien, opdat zij een beter toekomstperspectief krijgen. De gevolgen van langdurige armoede voor kinderen zijn groot. Armoede kan heel direct leiden tot problemen, achterstanden en tot sociale uitsluiting. Ook kunnen kinderen door armoede slechter gaan presteren op school of probleemgedrag gaan vertonen. Voor gezinnen en kinderen die in armoede opgroeien, moet de gemeente ondersteuning bieden. Er zijn nu al vele goede regelingen die voor ondersteuning zorgen. JessLokaal wil hiermee doorgaan. Een ruimhartig armoede- en minimabeleid is waar JessLokaal voor gaat.
Wij vinden de mantelzorgers van belang voor onze samenleving Het cement van de samenleving, zijn de mensen zelf en niet de gemeente. De samenleving is een samenwerking van mensen. Mensen die graag een zinvol leven willen leiden en die ook naar elkaar omzien. Dit kan door vrijwilligerswerk of door mantelzorgwerk bij ziekte of beperking. Zowel de inzet van vrijwilligers als de inzet van mantelzorgers is de kurk waarop de samenleving drijft. Bij mantelzorgers is de druk soms erg hoog. Mantelzorgers moet gewaardeerd en ondersteund worden, ook bij nieuwe initiatieven. Allerlei vrijwilligersorganisaties hebben moeite om nieuwe vrijwilligers te vinden. Als om ondersteuning gevraagd wordt moeten we die bieden, bijvoorbeeld via Noorderkwartier, Wonen Plus Welzijn, Sportservice Schagen en via inzet van inwoners die een tegenprestatie moeten leveren in verband met hun uitkering. In het kader van de vergrijzing van onze bevolking ziet JessLokaal een dringende noodzaak om dit sneller op te pakken. Hierover komen we terug in de paragraaf; ‘Vergrijzing vindt ook plaats in de gemeente Schagen’.
Ouderen moeten goed wonenDe meeste ouderen zijn absoluut niet zielig en arm. Bij het ouder worden, word je kwetsbaarder. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, het aantal alleenstaande ouderen neemt toe, ouderen wonen vaak in voor hun ongeschikte of te grote huizen, maar er is onvoldoende geschikte woonruimte voor ouderen beschikbaar, met doorstroomproblematiek op de woningmarkt tot gevolg. Om de doorstroming te bevorderen en ouderen langer thuis te kunnen laten wonen zijn meer passende woningen voor ouderen nodig (maar tegelijkertijd is deze vraag naar meer passende woningen er ook wat betreft starters, arbeidsmigranten, statushouders en asielzoekers). Hiervoor verwijzen wij dan ook naar de paragraaf ‘Onze oplossing voor het dossier wonen ons 7-punten WoonVerbeterplan’.
Iedereen van jong tot oud moet meer gaan bewegen is onze boodschapVaak is men minder in staat aan te haken bij sport, verenigingen en maatschappelijke activiteiten. Wij moeten faciliteren, dat de ouderen mee kunnen blijven doen en niet dat ouderen zich laten aanpassen aan de situatie.Samen met verenigingen en sportservice Schagen willen we een programma om ouderen meer te laten bewegen.
We moeten samen zorgdragen voor goede betaalbare ondersteuningWe zien het effect dat voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg nog meer Impact krijgt op het WMO-budget van de gemeente. We moeten daarom nu hierop gaan anticiperen, want is de huidige situatie nog wel houdbaar? En hoe verhoudt dit zich tot kosten voor de Jeugdzorg die ook fors stijgen. Voor JessLokaal betekent dit dat er een groter beroep moet worden gedaan op mantelzorg en vrijwilligers op het gebied van zorg en welzijn. Dat sluit naadloos aan bij onze visie om het verenigingsleven er beter bij te betrekken. Waarbij we wel de zorg erkennen dat ook dit mogelijk op termijn een zware wissel zal gaan betekenen voor het vrijwilligerswerk waarop het verenigingsleven draait. JessLokaal ziet dan ook kansen, maar dan moeten we het wel samen wensen en de problemen erkennen.
Prachtig om op te groeienWe hebben een mooie gemeente om in op te groeien. Jongeren moeten de ruimte krijgen zichzelf te zijn en moeten het fijn vinden om in de gemeente Schagen te wonen en te blijven wonen. Dit begint door goed onderwijs, aantrekkelijke sportvoorzieningen, prettig wonen en perspectief op een baan te bieden. Hiervoor zijn voorzieningen belangrijk. We hebben in de meeste kernen veel faciliteiten dichtbij met daarbij de balans van een veilige omgeving. JessLokaal wil eigen initiatief vanuit de jeugd ondersteunen. Jongeren weten zelf heel goed wat ze willen en de gemeente moet daarin participeren. Niet vanuit de gemeente bedenken wat goed is voor jongeren, maar vanuit de jongeren zelf plannen ontwikkelen. Wij staan open voor nieuwe initiatieven ter vermaak (Skagaventure, de Goudvis of Het land van Fluwel) waarbij wij aantekenen, dat dit soort vermaak niet de kern is voor een veilige woonomgeving. We gunnen elke jongere de kans op een goede ontwikkeling, waarin sport of cultuur thuishoren. Daarnaast gunnen we elk kind en jongere de ontwikkeling van doorzettingsvermogen. Dat kan deels opvoeding maar zeker ook door ervaringen opgedaan bij verenigingen, bijbaantjes of vrijwilligerswerk bewerkstelligd worden. Voor degenen bij wie dat niet lukt moet een goed vangnet zijn, niet elke ontwikkeling loopt gelijk.
Onze jeugd heeft recht op goed onderwijsUitval van jongeren moet voorkomen worden. De gemeente moet erop toezien dat elk kind goed onderwijs wordt geboden. Een goede samenwerking tussen onderwijs, welzijn en zorg moet uitval van jongeren voorkomen. Een basisschool in een dorp en wijk is belangrijk voor de leefbaarheid en het sociale netwerk. JessLokaal vindt dat ieder dorp of wijk een basisschool moet hebben. Daarbij in aanmerking genomen, dat er wel kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven. We hanteren de landelijke norm voor het openhouden van basisscholen. Wij kiezen er niet voor om een eigen norm te stellen, die boven de minimumnorm uitkomt. Uiteindelijk gaan de schoolbesturen hierover. Een ingezette weg is het kindcentrum. De ingezette lijn moet worden doorgezet. Een kindcentrum biedt in of bij de basisscholen opvang aan op kinderdagverblijven, peuterspeelgroepen, buitenschoolse opvang en tussenschoolse opvang. De plek waar kinderen van alle leeftijden zich thuis en veilig voelen en waar ieder kind zichzelf kan zijn en zich kan ontwikkelen. We zien wel een groot probleem, namelijk de uitval van jeugd op het Voortgezet onderwijs. JessLokaal wil met het bedrijfsleven werken aan de uitbreiding van een groter aanbod van meer stages en leerwerkplekken. Maar ook bijbanen, vakantiebanen e.d. zijn voor deze groep jeugd van groot belang en ondersteunt het bedrijfsleven, die nu al te maken krijgt met een krappe arbeidsmarkt.
Motoriek jonge kinderen holt achteruitOnlangs luidden enkele topsportcoaches en bewegingsdeskundigen de noodklok. De motoriek van de kinderen van nu is heel slecht. Zo slecht, dat wij dit binnen nu en 10 jaar gaan merken in de topsport. We zullen genoegen moeten nemen met veel minder successen in zowel de teamsporten als de individuele sporten. Maar ook zullen kinderen fysiek klachten krijgen en obesitas ligt op de loer. Diverse sportbonden zien met lede ogen aan, dat het aantal leden dramatisch afneemt. In de gemeente Schagen hebben diverse takken van sport hier al mee te maken. Oorzaken van een slechte motoriek zijn o.a: kinderen zitten te veel en te lang achter een scherm. Je ziet kinderen niet meer klauteren en klimmen in bomen en speeltoestellen JessLokaal ziet hierin ook een taak voor de gemeente en vindt dat we met name ook ouders op de gevaren van te weinig bewegen moeten wijzen. Nadere uitwerking van het sportakkoord en zien wij hierin ook een nadrukkelijk rol voor Sportservice Schagen. Aan hen de opdracht om in Schagen met acties te komen, kinderen aan het bewegen te krijgen. Samen met de verenigingen de accommodaties openstellen om dit na de schooltijden te faciliteren. We willen daarom aansluiten bij de proef (gemeente Texel) van het ”IJslandse Model“, dit model is in IJsland zeer succesvol gebleken. We staan klaar voor jeugd die geholpen moet worden“Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden” Willen we het gebruik van jeugdhulp terugdringen dan is er een brede aanpak nodig. Daarbij moeten allerlei instellingen, zoals scholen, buurtwerk, wijkagent, vrijwilligersorganisaties etc. met elkaar samenwerken. Om op deze wijze een buurt te creëren, waarbij jeugdhulp tot een minimum wordt beperkt. Hier zal nog veel meer inzet nodig zijn, dan tot nog toe is gebeurd, want we zien in de huidige cijfers nog te weinig effect. Goed functionerende wijken kunnen veel ellende voorkomen. Ellende zoals achterstand, overlast, etc. JessLokaal vindt dat inzet op preventie en vroegtijdige signalering moet worden voortgezet. Een aanpak om zodoende probleemsituaties vroegtijdig te kunnen oplossen. We weten dat er verschillen blijven bestaan en mensen hard en gemeen kunnen doen. Pesten, huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag zullen ook in de toekomst blijven voorkomen. Wij voeren actief beleid om dat de kop in te drukken, maar realiseren ons dat we het niet kunnen wegpoetsen. Door ons beleid willen we complexe trajecten voorkomen en wordt duurdere zorg, als gevolg van te laat ingrijpen, voorkomen.
Jongeren willen ook deelnemen aan de samenleving, wij bieden die kansJongerenvoorzieningen zijn en blijven hard nodig. De doelen van jongerencentra, de jeugdsoos en (sport)ontmoetingsplekken zijn participatie en preventie. Deelname aan de organisatie van activiteiten en evenementen heeft in veel dorpen al positieve ontwikkelingen gegeven. Jongeren krijgen hierdoor sneller een verantwoordelijkheidsgevoel en een doel voor de vrije uren. JessLokaal wil dat jongeren actief worden gesteund op school en met werk. Pas dan telt iedereen mee!
JessLokaal wil jongeren ondersteunen, maar dan samen met de jongerenEr zijn nog steeds jongeren die niet naar school gaan, niet werken en geen of onvoldoende ondersteuning van de gemeente krijgen. Deze jongeren moeten in beeld komen, en van daaruit worden begeleid naar school, of een stage, of aan het werk. We zorgen er samen met werkgevers ook voor dat die stages en dat werk er zijn. Onze jongeren moeten kunnen opgroeien in een veilige en gezonde omgeving waarin ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Ontspanning en ondersteuning is hierbij belangrijk, we moeten samen werken aan een goed programma. We hechten groot belang aan onze jongerenwerkers. De jongerenwerkers, jongeren, wijkagenten, maatschappelijke organisaties en betrokken bewoners zijn de oren en ogen van onze gemeente. JessLokaal wil blijven investeren in deze lokale krachten, omdat JessLokaal van mening is dat preventie de sleutel is een veilige samenleving. Het kind staat centraal in onze jeugdhulp en jeugdzorg. Dat betekent dat er zo min mogelijk verschillende hulpverleners over de vloer komen, dat verschillende instanties goed samenwerken en dat hulp aansluit bij wat daadwerkelijk nodig is. Door op tijd goede hulp te bieden, helpen we ergere problemen te voorkomen.
Dieren horen thuis in onze samenlevingJessLokaal heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel. Tegelijkertijd hebben we ook oog voor overlast, die dieren of hun baasjes kunnen veroorzaken. De dierenambulance en dierenasiels verrichten goed werk en verdienen ondersteuning. Maar de gemeente heeft ook een belangrijke rol in het signaleren van misstanden en het voorkomen van dierenleed en/of overlast. Zo nodig dient de APV bepaalde zaken te regelen om dierenwelzijn te verbeteren en dierenoverlast te voorkomen.
|
Laatste nieuws |
Agenda |
Deel deze pagina |
Neem contact op
Social media | Locatie
Zoeken | Snel naarGemeenteraadsverkiezing
Wat doet JessLokaal voor jou?
De sterke punten van JessLokaal
De gezichten van JessLokaal |
JessLokaal voor jouw omgeving
|