Werken aan een duurzame gemeenteHet milieu waarin wij leven is van en voor ons allemaal en direct van invloed op de inrichting van de openbare ruimte, ons woongenot, ons werk, kortom op ons hele leven. Duurzaam gaat daarom niet alleen over het nu, maar vooral over het toekomstbestendig maken van ons leefmilieu. JessLokaal vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie moet vervullen, waar het gaat om duurzame, realistische en betaalbare oplossingen. Het realiseren van deze ontwikkelingen en de af te spreken/afgesproken doelen vraagt om een afweging van vele belangen.
JessLokaal vindt juist in dit dossier de positie van onze inwoners en ondernemers essentieel. Wij denken dat het de belangrijkste voorwaarde is voor het laten slagen van de plannen. Voldoende betrokkenheid zorgt voor draagvlak en draagt bij aan het sneller en efficiënter invoeren van de maatregelen en het succesvoller realiseren van de doelen. Dit geldt voor zowel op korte maar vooral op de langere termijn. Maar laten we ons ook goed realiseren dat er een nieuw economie gaat ontstaan, waar we als samenleving meer gebruik van moeten maken. We meoetn wee meer lokaal denken en handelen. Denk hierbij aan energoecoöperaties, dat is van ons samen en geeft ons een fijn en goed gevoel dat we weer baas worden van onze energielevering. Maar ook kopen bij lokale ondernemers betekent een besparing op onze duurzaamheidsopgave. Want het kost minder transport en daarmee minder vervuiling.
Hier staan we voor:
Hieronder lees je de teksten over ons duurzaamheidsbeleid in ons verkiezingsprogramma.
Verder kijken met energie De traditionele energie heeft zijn langste tijd gehad. Het is te vervuilend en op termijn niet meer voorradig. Nieuwe bronnen zijn onder meer zonne- en windenergie. Daarnaast worden andere, nieuwe methodes onderzocht, zoals geothermie, waterstof of warmtepompen.
De gemeente als voorbeeldfunctie JessLokaal vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie moet vervullen, waar het gaat om duurzame oplossingen voor energie, bouwen en de landbouw. JessLokaal is zich bewust van de opgave die er ligt om in 2050 CO2 energieneutraal te zijn.. De grootste rol, die op dit vlak voor de gemeente is weggelegd, betreft de communicatie, facilitatie en ondersteuning aan de inwoners.
Hoe zien wij onze rol bij de RES (Regionale Energie Strategie) We zijn actief in het kader van de RES (Regionale Energie Strategie). Dit vergt een bovenlokale, zelfs bovenregionale aanpak met een grote betrokkenheid van inwoners, bedrijven en (belangen)organisaties. Windmolens en zonnepanelen zie je tegenwoordig op vele plaatsen en in vele maten. Uiteraard is JessLokaal voorstander van het duurzaam omgaan met onze aarde. En nieuwe vormen van energievoorziening zoals zonne- en windenergie horen daar bij..
JessLokaal wil ons landschap en onze burgers beschermen en is daarom tegen meer grote windmolens op land. Dit past niet in ons landschap, waar rust en ruimte (en mooie vergezichten) kenmerkende waarden zijn. JessLokaal is voorstander van kleine windmolens (tiphoogte max. 21 meter) bij agrarische bedrijven en op of nabij bedrijventerreinen. JessLokaal is voorstander van zonne-energie op daken, boven parkeerterreinen en kleinschalige zonneweides (t/m 2 ha) op en/of aangrenzend aan agrarisch bouwblok.
We maken ons zorgen voor initiatieven van omringende gemeenten om wel grote windmolens te plaatsen aan de rand van onze gemeente. Wij willen dat de gemeente Schagen in voorkomende gevallen bezwaar moet aantekenen namens onze inwoners.
Er wordt teveel gepraat over het bereiken van het juiste aantal megawatt. JessLokaal maakt zich zorgen over het draagvlak onder de bevolking.
Energiecoöperaties samen met inwoners ontwikkelen Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame energie. Leden van een energiecoöperatie worden zelf producent en consument. Hierdoor is besparing op de energierekening mogelijk, maar kunnen opbrengsten ook worden gebruikt voor investeren in de lokale gemeenschap. De aanleg van zonnedaken (op parkeerplaatsen, woningen, bedrijven) moet ook kansen gaan bieden aan energiecoöperaties. JessLokaal is daarom ook een voorstander van initiatieven van lokale energiecorporaties als het gaat om betrokkenheid, draagvlak en profiteren van de opbrengsten. En dat in nauw overleg met inwoners, bedrijven en (belangen)organisaties.
Inwoners en ondernemers zijn partners Ook wil JessLokaal inwoners en bedrijven stimuleren om te verduurzamen. Dit kan door regelingen aan te bieden voor zonnepanelen, warmtepompen of isolatiemaatregelen. De energietransitie kan alleen maar slagen, als er ook volop werk wordt gemaakt van energiebesparing. Hoe minder we verbruiken, hoe minder energie er opgewekt hoeft te worden. De gemeente moet instrumenten ontwikkelen om energiebesparing voor inwoners en bedrijven mogelijk te maken. De energietransitie kan niet alleen door de gemeente worden opgepakt, maar zij zal vooral bedrijven en inwoners moeten stimuleren. Een goed voorbeeld van energiebesparing is dat nieuwe woningen en gebouwen alleen nog energieneutraal en zonder gas worden gebouwd. De komende periode zullen de nodige woningen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 toe zijn aan renovatie. JessLokaal wil samen met inwoners, bedrijven en corporaties concepten ontwikkelen om renovatiewoningen energieneutraal te kunnen maken. Opwekken van duurzame energie is belangrijk, het besparen van energie is nog belangrijker.
Saneren van asbestdaken In 2024 moeten asbestdaken zijn gesaneerd. Dit is een forse opgave en is een landelijke verplichting. JessLokaal wil dat eigenaren worden geholpen bij de aanpak en zelfs daar waar mogelijk meteen verduurzamen, door het aanbrengen van zonnepanelen op daken.
Van afval naar grondstof Het scheiden van afval moet leiden tot minder grondstoffengebruik. Recycling van afval moet hiervoor zorgen. Inmiddels zijn er maatregelen genomen door het introduceren van een derde container en het realiseren van sorteerstraten in dorpen en wijken. JessLokaal wil inwoners niet verplichten, maar wel in staat stellen, om zo goed mogelijk te kunnen scheiden. Het systeem waar de inwoner betaalt per kilogram afval (Diftar) heeft niet onze voorkeur, omdat het leidt tot illegale stortingen en meer zwerfafval.
Het stimuleren van het scheiden van afval mag niet leiden tot minder legen van onze grijze en groene containers. JessLokaal vindt het dan ook noodzakelijk om goed te monitoren hoe vol de verschillende containers zijn.. Hierbij kan en moet ook rekening worden gehouden met de grote diversiteit van onze gemeente. De papierinzameling op de huidige wijze door verengingen blijft wat JessLokaal betreft en anders worden verenigingen gecompenseerd, omdat het een belangrijke inkomstenbron is.
JessLokaal staat voor een goede service tegen zo laag mogelijke kosten om te kunnen sturen in de hoogte van de afvalstoffenheffing.
[1] Regionale Energie Strategie. |
Laatste nieuws |
Agenda |
Deel deze pagina |
Neem contact op
Social media | Locatie
Zoeken | Snel naarGemeenteraadsverkiezing
Wat doet JessLokaal voor jou?
De sterke punten van JessLokaal
De gezichten van JessLokaal |
JessLokaal voor jouw omgeving
|