JessLokaal is voor een degelijk financieel beleid met een structureel evenwichtig sluitende begroting en voldoende reserves om tegenslagen op te vangen. Het hebben van voldoende middelen nu en in de toekomst, is de belangrijkste voorwaarde voor het kunnen uitvoeren van het gemeentelijk beleid en het kunnen aanbieden en op peil houden van onze voorzieningen. Iedere euro kan maar eenmaal worden uitgegeven en dat is waar JessLokaal voor staat: een goede balans tussen investeren in de gemeente en het versterken van de gemeentelijke financiële positie.
Wij stellen ons op als goede buurgemeente en kijken over eigen belangen heen. We vertegenwoordigen wel een lokaal geluid zonder samenwerking met provinciale, landelijke of Europese organisatie.
Het is tijd voor een ander vorm van besturen. Het blijft zorgelijk dat bijna de helft van de kiezers het niet de moeite waard vindt om te gaan stemmen. Uit onderzoek blijkt dat dit onder andere komt door een gebrek aan kennis over en vertrouwen in de politiek. JessLokaal denkt dat andere vormen van democratie nieuwe mogelijkheden en kansen biedt. Het kan zorgen voor een andere relatie tussen overheid en samenleving, en meer betrokkenheid van inwoners, instellingen, verenigingen en stichtingen en natuurlijk ondernemers.
We willen een akkoord op hoofdlijnen. We willen een inhoudelijke discussie de komende 5 jaar in plaats van een dichtgetimmerd akkoord waar geen rek voor discussie in zit. JessLokaal denkt dat de samenleving klaar is voor de volgende stap. JessLokaal wil de andere partijen van de nieuwe gemeenteraad uitdagen om samen te gaan zoeken naar mogelijkheden om het lokale democratische proces nieuwe vorm en inhoud te geven. De basis voor deze ‘nieuwe politiek’ ziet JessLokaal vooral in de betrokkenheid die inwoners voelen als het gaat om hun directe woon- en leefomgeving.
JessLokaal wil graag samen met de raad experimenteren met nieuwe vormen om zo bestuur en inwoners dichter bij elkaar te brengen.
Hier staan we voor:
Hieronder lees je de teksten hoe wij denken aan de gemeente en hun rol binnen onze samenleving in ons verkiezingsprogramma.
Aanvaardbare woonlastenJessLokaal heeft zich de afgelopen vier jaar volop ingezet om de woonlasten te blijven beperken. JessLokaal wil betaalbare tarieven van woonlasten, vergunningen, precario en begraven. De woonlasten worden gevormd door de Onroerende Zaakbelasting (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. JessLokaal is een voorstander van het in evenwicht houden van deze woonlasten.
Minder regels en meer vertrouwen gevenJessLokaal pleit ervoor, dat de gemeente Schagen meer werk maakt van deregulering. Overbodige regels schrappen, is het devies. Meer ruimte aan de samenleving betekent minder overheidsbemoeienis. Regelen en beschermen wat moet en loslaten wat mag. Op het gebied van bouwen en vergunningen niet alleen kijken naar regels rond bouwen, maar de combinatie zoeken met aspecten als werkgelegenheid, leefbaarheid en kwaliteit. Op zoek gaan naar de’ ja, mits’ i.p.v. de ‘nee, tenzij’ Vanaf 2022 is de omgevingswet van kracht. Deze wet gaat ervoor zorgen dat er rond vergunningen en bestemmingsplannen grote veranderingen gaan plaatsvinden. Deze nieuwe wet verplicht gemeenten veel meer naar het totaal van ontwikkelingen te kijken. JessLokaal ziet de omgevingswet als een kans en niet als een juridische verplichting. De omgevingswet biedt gemeenten de kans om meer vrijheid aan de samenleving over te laten. JessLokaal heeft vertrouwen in de samenleving en vindt dat er meer individuele vrijheid op het gebied van Ruimtelijk Ordening mag worden gegeven. Regel wat je als gemeente wilt sturen en laat los wat je vertrouwt! Helaas ziet provincie Noord-Holland dit anders en toont door de extra regelgeving aan geen vertrouwen te hebben in de lokale politiek en in haar inwoners. Door de extra regels door de provincie is de participatie tot bijna nul gereduceerd. Duidelijke en eerlijke toeristenbelastingAls er veel toeristen verblijven in onze gemeente, maken we meer kosten. Dan gaat het met name om het openbaar gebied: schoon en op peil houden van wegen, fietspaden, stranden, pleinen en de bijbehorende voorzieningen. JessLokaal vindt dat de kosten om deze voorzieningen op niveau te brengen of houden ook voor een deel uit de inkomsten toeristenbelasting moeten komen. Er wordt aan toeristische gemeenten geen extra rijksbijdrage gegeven. Daarom mogen toeristische gemeenten deze kosten dekken vanuit de extra inkomsten uit de toeristenbelasting. Om de sector tegemoet te komen willen we hen ondersteunen in het kader van de marketing om i.p.v. 4 cent per vernachting een percentage beschikbaar te stellen over de gehele post toeristenbelasting. We hebben hier een gezamenlijk belang. De traditionele toeristenrecreatie verandert in rap tempo. Het aantal particuliere B&B’s groeit hard. Wij hebben geconstateerd, dat veel van deze B&B’s verzuimen – veelal uit onwetendheid - aangifte toeristenbelasting te doen. Wij vragen daar daar extra aandacht voor. Het is geld, betaald door toeristen, bestemd voor de gemeentekas, om bij te dragen het voorzieningenniveau op peil te houden of te brengen. Binnen deze post valt ook de huisvesting voor buitenlandse werknemers, die niet ingeschreven staan bij de gemeente. Vandaar dat we als JessLokaal liever spreken over “verblijfsbelasting”, omdat dit de lading beter dekt.
Gezond financieel beleid en adequate dienstverleningZorgdragen voor een gezonde financiële huishouding is de afgelopen jaren een belangrijke leidraad geweest. Dit zal ook de komende jaren zo blijven; een goede balans verkrijgen tussen investeren in alle kernen en het versterken van de gemeentelijke financiële positie. Met de beschikbare financiële middelen wordt dan ook behoedzaam omgegaan. Risicobeheersing en –reductie staat hoog op de agenda. Het college legt hiertoe jaarlijks de raad een sluitende meerjarenbegroting voor en zorgt voor een buffer voor de komende jaren.
De gemeente is van de inwoners en niet van de ambtenaren en de politiekDe gemeente is er voor haar inwoners! Te vaak wordt de mening van de inwoner niet gehoord, vindt JessLokaal. De politiek is er voor de inwoner en niet andersom. JessLokaal staat voor een dienstbare, klantgerichte en oplossingsgerichte gemeente. Wij willen een gemeente die meedenkt met de inwoner en zoekt naar de oplossing. Dit betekent ook dat de gemeentelijke organisatie mee moet gaan bewegen. Niet meer beoordelen vanuit een vast stramien, maar meedenken, faciliteren en Op zoek gaan naar de Ja!
BurgerinitiatievenDe gemeente participeert steeds meer in burgerinitiatieven. De rol van de gemeente wordt hierdoor anders. JessLokaal vindt burgerinitiatieven waardevol en vindt dat deze ondersteund moeten worden. Wij willen investeren in maatwerkoplossingen en initiatieven van dorpsraden, bewoners en verenigingen juichen wij toe. We behouden de bijdrage aan dorpen, waarvoor ze zelf een bestemming mogen zoeken voor hun dorp of wijk. Gebiedscoördinatoren zijn een belangrijke schakel en fungeren tussen dorpsraden, bewoners enerzijds en de gemeentelijke organisatie anderzijds.
Digitaal voor de één…Er komen steeds meer mogelijkheden om digitaal via websites en zogenaamde apps in contact te treden met de gemeente. Er bestaat bijvoorbeeld nu al een gemeente “app” waarmee inwoners een probleem in de openbare ruimte door kunnen geven (Fixi). De drempel om contact op te nemen met de gemeente wordt hierdoor lager en de gemeente kan sneller reageren op problemen. JessLokaal is voorstander van het verder ontwikkelen van dit soort toepassingen om de dienstverlening van de gemeente te verbeteren Digitale participatie (E-participatie) is de inzet van digitale middelen (sociale media, blogs, apps, digitaal debat) om burgerparticipatie mogelijk te maken. Via een app kan de gemeente-informatie en meningen met inwoners snel uitwisselen en ophalen. De app kan bovendien bijdragen tot de betrokkenheid van inwoners bij hun gemeente. Een digitaal debat geeft een groot aantal mensen de mogelijkheid om een mening te geven over een bepaald onderwerp. Deze E-participatie betrekt inwoners op een toegankelijke en laagdrempelige manier bij de gemeentepolitiek. JessLokaal ziet kansen in deze nieuwe vorm van communicatie tussen inwoners en gemeente. En wil dit dan ook verder gaan uitbreiden.
Menselijk contact blijftDigitalisering heeft als doel het contact laagdrempeliger te maken. Voor mensen die digitaal niet vaardig zijn, moet het mogelijk blijven om persoonlijk contact met een ambtenaar te hebben.
En daarvoor is ook een goede, betrouwbare en slagvaardige ambtelijke organisatie nodig. Een organisatie waarin het accent wat ons betreft niet alleen op vakinhoudelijke kennis (bijv. juridisch, economisch) is gericht maar ook op het empathisch vermogen om constructief en verbindend om te gaan met vraagstukken. JessLokaal heeft oog voor en omarmt graag nieuwe technologieën die bijdragen aan een betere dienstverlening en verkorting van wachttijden. JessLokaal is pleitbezorger voor de één-loketfunctie als een eenduidig aanspreekpunt voor ondernemers.
We willen een personeelsbeleid voeren waarbij vaste contracten prioriteit hebben boven inhuur werknemers. We realiseren ons dat het i.v.m. de krapte op de arbeidsmarkt lastiger is om goed personeel te vinden en te binden. We zullen niet afwachtend moeten toezien maar een strategisch en creatief personeelsbeleid moeten voeren.
De Gemeente faciliteertPlannen in dorpen en wijken moeten niet in het gemeentehuis worden geschreven. Inwoners kennen de lokale situatie en zijn heel goed in staat om hiervoor goede ideeën te ontwikkelen. Plannen moeten samen worden gemaakt, om zodoende ook draagvlak te creëren. Op basis van gelijkwaardigheid komen tot plannen en niet voorschrijven wat goed is voor de samenleving. Die tijd is echt voorbij. De gemeente zal moeten durven experimenteren. De gemeente moet uiteraard helpen bij stappen waar de inwoners vastlopen. De inwoner aan zet, de gemeente faciliteert.
We luisteren eerst, toetsen en nemen daarmee gedragen besluitenWe leven al vele jaren in een maatschappij, waarbij het ambtelijk apparaat en een gemeente de regels en het beleid vaststellen.De besluitvorming vindt plaats in een democratisch gekozen gemeenteraad is . De samenleving wordt mondiger, maar ook de zogenaamde “zwijgende meerderheid” moeten we zien te bereiken. Wat is het beste voor de samenleving, dorp, stad, straat, wijk etc. Nu zien we teveel dat bepaalde mensen (veelal tegenstanders) het woord voeren (waarbij ‘not in my backyard’ principe de boventoon voert) en daarmee bereiken we niet het draagvlak dat noodzakelijk is om de juiste maatschappelijke keuzes te maken. Zowel de voor- als tegenstanders moeten samen respect hebben voor elkaar standpunten.
Een gemeenteraad die actief luistert, toetst en uiteindelijk bepaalt. De volksvertegenwoordigers maken (vooraf ) en toetsen (achteraf ) concrete procesafspraken tussen burgers, college en raad. Ze kunnen ook het vertrouwen en de legitimiteit van hun besluiten vergroten door zelf vaker burgerparticipatie te organiseren. Voordeel van deze werkwijze is dat de lijnen kort blijven en de politiek vanaf het begin de opvattingen van bewoners kan meenemen. Een bijkomstigheid is dat de kwaliteit van de besluitvorming door de participatie verbetert.
RaadsakkoordWij willen gaan werken met raadsakkoorden die uiteraard een directe relatie hebben met het coalitieakkoord. Vandaar dat JessLokaal wil dat het raadsakkoord paralel loopt en in verbinding staat met de coalitievorming. Het raadsakkoord is daarbij leidend en in het coalitieakkoord wordt verwezen naar de thema’s in het raadsakkoord.
De raad kiest, uiteraard in goed overleg en gehoord het college, de onderwerpen of thema’s die zij graag in een raadsakkoord ziet opgenomen. Het college houdt daar vervolgens in de keuze, planning en verdeling van haar werkzaamheden rekening mee.
We willen geen dichtgetimmerd raadsakkoord. Om parallel te blijven lopen met het coalitieakkoord stellen we een aantal thema’s of onderwerpen voor, om mee aan de slag te gaan. Deze thema’s raken de directe leefomgeving van onze inwoners en zorgen hierdoor voor betrokkenheid. Verder willen we de ruimte hebben om ook op elk moment actuele thema’s en onderwerpen toe te voegen.
Zoeken naar nieuwe oplossingenJessLokaal is van mening dat een raadsakkoord mogelijkheden biedt om samen aan de slag te gaan. Met zo’n akkoord scheppen wij ruimte voor de gemeenteraad en betrokkenen om zelf bij te dragen aan onze samenleving.
JessLokaal wil graag samen met de raad expirementeren, met nieuwe vormen om zo het bestuur en inwoners dichter bij elkaar te brengen. We zien dat verschillende gemeenten hier al mee hebben gewerkt. Er ligt echter geen blauwdruk klaar hoe inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, verenigingen en stichtingen meer bij het lokale beleid te betrekken en een grotere rol toe te kennen. Het is samen zoeken naar de vorm die bij de gemeente Schagen past. Wanneer we elkaar de ruimte geven en gunnen, waarbij begrip en respect voor elkaar centraal staan, ziet JessLokaal voldoende kansen om dit proces te doen slagen.
Met dit raadsakkoord wil JessLokaal bereiken, dat er nieuwe vormen van betrokkenheid en democratie een kans krijgen en dat we elkaar inspireren en motiveren om samen van de geëigende paden af te wijken.
Waar staat JessLokaal voor:
|
Neem contact op
Social media | Locatie
Zoeken | Snel naarGemeenteraadsverkiezing
Wat doet JessLokaal voor jou?
De sterke punten van JessLokaal
De gezichten van JessLokaal |
JessLokaal voor jouw omgeving
|