Welkom in Nederland, rapportenland. De Gemeente moet stapels rapporten maken om zaken aan te tonen.. Zo moet er een rapport opgesteld om aan te tonen, dat er behoefte is aan een supermarkt in een nieuwe wijk, om te voorkomen dat huidige supermarkten de komst tegenhouden. Ook de behoefte van een nieuwe wijk bij een stad of dorp moeten wij via een rapport aantonen richting rijk of provincie.
Helaas zitten er in rapporten allerlei aannames, die nadelig voor gemeente Schagen uitpakken. Het Woningmarktonderzoek Schagen is een rapport dat zich onder andere richt op woningbouwafspraken tussen rijk, provincie en gemeenten. Wanneer deze afspraken er niet zijn, wordt er uitgegaan van een woningbouwproductie gelijk aan de afgelopen jaren. Dat vinden we niet onlogisch beredeneerd, maar valt voor ons slecht uit. Als je alleen op de cijfers afgaat, dan zie je dat Schagen (14%) en Warmenhuizen (16%) wel ruim gaan stijgen tot 2040, maar andere dorpen stijgen nauwelijks. Voor Schagen en Warmenhuizen zijn dan ook grotere aantallen afgesproken tussen gemeente, provincie en minister. Deze afspraken zijn er niet voor elk dorp.
We weten dat er in de meeste dorpen in onze gemeente te weinig is gebouwd. Streng provinciaal beleid bemoeilijkte de toekenning van bouwaanvragen. Jongeren konden geen plek krijgen, trokken weg en kwamen niet meer terug. Nu er meer (politieke) ruimte is, moeten we dit met beide handen aanpakken, om te gaan bouwen, om ervoor te zorgen dat we alle generaties binnen de dorpen blijven houden. Zodat scholen en verenigingen bestaansrecht blijven hebben. Als we alleen bouwen van wat er uit het woningmarkonderzoek wordt geadviseerd, hetgeen inhoudt slechts 5% bijbouwen in Sint Maarten en 4% in ’t Zand, bouwen we bijna alleen maar om de vergrijzing op te vangen. Een van de redenen is dat steeds meer mensen alleenstaand zijn. Daarom hebben we meer huizen nodig voor hetzelfde aantal mensen. Volgen wij het advies van het woningmarktonderzoek de komende 30 jaar, krijgt de jeugd weinig tot geen kans op een huis.
We zullen dus echt meer moeten gaan bouwen en dit krachtig kenbaar moeten blijven maken. Anders wordt ons voorland Groet en Schoorl. Prachtige groene dorpen, maar ook dorpen waar veel te weinig is gebouwd. Hierdoor heeft er geen doorstroming plaatsgevonden en hebben jongeren geen kans op een huis gekregen. De dorpen zijn vergrijsd. Horeca verdween. Cultureel Centrum De Oorsprong verdween onder meer en scholen moesten fuseren. Groet beschikte 12 jaar geleden nog over 2 scholen met 150 leerlingen, nu is er nog een school met slechts 78 leerlingen. Wanneer we niet bouwen kunnen nieuwe generaties zich niet vestigen en verdwijnen voorzieningen. Dat dienen we met man en macht voor te zijn voor onze dorpen