Hulp uit Den Haag bij strijd tegen oneigenlijk woninggebruik

JESS klopt al geruime tijd aan de deur om maatregelen om toeristische verhuur van reguliere woningen tegen te gaan. Maar dat ook Den Haag luistert naar JESS wisten wij zelf ook niet. Maar met strenge maatregelen en boetes wil minister Van Veldhoven de gemeenten meer instrumenten geven om de uitwassen van toeristische verhuur aan te pakken. Ze stuurt deze week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. 

Zij pleit voor een betere handhaving. Het wetsvoorstel geeft de gemeente de mogelijkheid om verhuurders te verplichten een registratienummer aan te vragen. De gemeente Schagen krijgt zo meer zicht op de adressen en personen die aan toeristen verhuren. 

Straffen kan ook: iemand die deze regel overtreedt kan een boete van maximaal 83.000 euro krijgen. Bovendien willen rijk en gemeenten, samen met de verhuurplatforms, een gezamenlijk registratiesysteem voor aanbieders van vakantieverhuur. Minister Van Veldhoven wil in Europees verband onderzoeken welke mogelijkheden hebben om verhuurplatforms bindende maatregelen op te leggen.

Stientje-van-Veldhoven Stientje-van-Veldhoven