Blog Lars: Bekendheid Burgerinitiatief veel te kort!

Vorige week boog de raad van Hollands Kroon zich over het vraagstuk hoe hoog de drempel moet zijn, om een burgerinitiatief te kunnen indienen. De raad heeft het aantal handtekeningen bepaald op 30. Dit betekende voor JESS een goede aanleiding om eens te bekijken hoe Schagen dit precies heeft geregeld. Het blijkt dat Schagen het minimum aantal van 25 handtekeningen heeft bepaald.

Het burgerinitiatief werd in 2000 aangemoedigd door toenmalig minister Klaas de Vries, om het gat tussen burgers en politiek te verkleinen. Zijpe, Schagen & Harenkarspel hebben het destijds ingevoerd, waarna er in 2014  een herijkte versie kwam voor onze nieuwe gemeente. Inwoners zijn dus in de gelegenheid om met 25 handtekeningen een initiatief rechtstreeks op de agenda van de raad plaatsen.. Het initiatief moet dan vervolgens aan deze punten voldoen:

• gericht op bevordering van het algemeen belang;
• die een meerwaarde voor de gemeenschap heeft;
• die in het publieke domein plaatsvindt
• waarbij de overheid op enig moment een rol speelt,
• maar waarbij de initiatiefnemers “geestelijk eigenaar” van het initiatief blijven.

Schagen voldoet aan alle laagdrempelige eisen. Loopt het dan storm in onze raad, zou je menen? Ik kan  geen enkel initiatief opnoemen, wellicht is er ooit een geweest, maar ik kon hem zo snel niet vinden. Wij vinden dat we als gemeente actiever moeten communiceren over het burgerinitiatief. Via de griffie of raadsleden moeten inwoners geïnformeerd worden, en zo nodig geholpen worden bij het maken van een dergelijk voorstel. Zo’n lijstje als hierboven klinkt leuk, maar welke leek snapt wat hij in kan dienen? Als raad zullen we jaarlijks de publiciteit moeten zoeken om het burgerinitiatief te promoten. Alleen op die manier kunnen we het gat (iets) verkleinen en krijgen we daadwerkelijk initiatieven op de raadsagenda. Dit bericht is mijn eerste aanzet!

Burgerparticipatie Burgerparticipatie